Každý z nás už jistě někdy ochutnal chilli, nebo o něm alespoň přinejmenším slyšel. Malé, ale ďábelsky ostré papričky, v jejichž konzumaci si libují především muži. Málokdo už ale ví, že onu pálivost způsobuje kapsaicin - látka, která má blahodárné účinky na naše zdraví!
Léčivé účinky kapsaicinu jsou známy už odedávna. Dokonce už v 7. století před naším letopočtem znali Indiáni sílu tohoto koření. Je vědecky dokázáno, že konzumace chilli papriček pomáhá lidem v léčbě nemalých obtíží:
Už tedy víme, že je chilli zdravé, ale to nejlepší teprve přijde - úplně jednoduše si ho totiž můžete vypěstovat doma za oknem! Stačí vám jen květináč, hlína a trocha trpělivosti. I přesto, že chilli papričky původně pochází z exotických oblastí, jako je Mexiko, nebo Indie, úspěšně vám poroste i v našich klimatických podmínkách.
Existují stovky druhů chilli papriček, od těch nejmenších, které se podobají kuličkám černého rybízu, až po ty největší, jejichž délka může přesáhnout i 30cm. Mají také nejrůznější bizardní tvary a barvy. Je libo papriku černou, bílou, oranžovou, fialovou, nebo klasicky červenou? Chcete vypěstovat plody ve tvaru koruny, zvonečku, lucerny, nebo golfového míčku? Fantazii se meze nekladou a věřte mi, že pokud chilli propadnete, nezůstanete jen u jednoho druhu.
Administrátoři a redaktoři portálu Svět seniorů.
Pokud máte jakékoliv dotazy či problémy, neváhejte nás kontaktovat - nejlépe soukromou zprávou.
Přejeme všem krásný den
datum: 6. Června 2011 - 15:57 | autor: redakce
Dnes je:
Pátek 24. 11. 2023
Svátek má:
Emílie
Blahopřejeme!
Souhrnné RSS: Aktuální články | Nové zprávy | O čem diskutujeme | O čem píšeme?
| | Mapa webu
© 2007 PLUS DESIGN & MARKETING s. r. o. | O provozovateli | Reklama na našem webu | Partneři | Nápověda | Používáme náhledy Thumbshots
A ještě příklad
16. Června 2011 - 15:59 — medvedkaDietní polévky při onemocnění cukrovkou
POLÉVKA SE SÓJOVÝMI BOBY
60 g sójových bobů, 20 g polohrubé mouky, 20 g oleje, 20 g cibule, česnek, petrželka, sůl.
Postup přípravy:
Sójové boby uvaříme do měkka, nebo použijeme konzervované. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibulku, přidáme polohrubou mouku a vše podlijeme horkou vodou. Povaříme, doplníme do měkka uvařenými boby, česnekem utřeným se solí a nasekanou petrželkou.
Dietní hlavní jídla při onemocnění cukrovkou
PLATÝZ PO MLYNÁŘSKU
600 g platýze, 20 g oleje, sůl, sladká paprika, 10 g hladké mouky, 1 citron.
Postup přípravy:
V hladké mouce smíchané se solí a mletou paprikou obalíme porce ryby, pokapeme je olejem a opečeme na grilu. Hotový pokrm ochutíme citrónovou šťávou a ozdobíme kolečky citronu.
320 g masa (hovězí, telecí, vepřové, králičí, nejlépe ale směs), 200 g rajčat, 40 g oleje, 1 cibule,
20 g brambor, sůl, petrželová nať, majoránka, kmín.
Postup přípravy:
Omyté kostky masa zprudka opečeme na oleji a podlijeme horkou vodou. Osolíme, doplníme nakrájená rajčata, celou oloupanou cibuli a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme očištěné, jemně nastrouhané syrové brambory, mletý kmín a majoránku. Z hotového guláše vyjmeme cibuli (jestliže se rozdusila, nevadí) a přidáme drobně posekanou petrželovou nať.
Dietní zeleninová jídla při onemocnění cukrovkou
4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl.
Postup přípravy:
Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži udusíme do měkkav osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.
160 g rýže, 20 g mrkve, 20 g květáku, 15 g celeru, 15 g petržele, 10 g kukuřičných zrn, olej, petrželová nať, sůl, 120 g tvrdého sýra.
Postup přípravy:
Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo na hrubo nastrouháme. Z květáku odkrojíme košťál a hlávku rozebereme na menší růžičky. Kukuřičná zrna propláchneme. Rýži propereme, spaříme, přidáme k ní olej, vodu, osolíme a necháme dusit. Po chvíli doplníme připravenou zeleninu a dále dusíme do měkka. Hotové rizoto servírujeme posypané nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným tvrdým sýrem.
Dietní studená jídla při onemocnění cukrovkou
Suroviny:
200 g měkkého tvarohu, 40 g mléka, 1 rajče, 20 g pórku, 40 g salátové okurky, sůl, mletý kmín.
Postup přpravy:
Rajče oloupeme, odstraníme zrníčka z dužiny, očištěný pórek nakrájíme na tenké proužky, salátovou okurku nastrouháme na hrubo. Osolený tvaroh rozšleháme s mlékem. Do vzniklé pěny vmícháme všechnu připravenou zeleninu a podle chuti okořeníme mletým kmínem.
SÝROVÝ VÁLEČEK
Suroviny:
2 kusy sýra Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka.
Postup přípravy:
Česnek utřeme se solí a rozmícháme s oběma sýry Lučina. Podle potřeby naředíme vodou tak, aby se vzniklá hustá hmota dala tvarovat. Zelené natě jemně usekáme a promícháme se sezamovými zrníčky. Z připravené česnekové lučiny vytvarujeme váleček, který obalíme ve směsi natí a sezamových zrníček tak, aby byl jeho povrch zcela pokryt. Hotovou roládu necháme v chladu ztuhnout.
Dietní saláty při onemocnění cukrovkou
SALÁT S JABLKY A KUŘETEM
Suroviny:
80 g mrkve, 60 g sójových klíčků, 200 g kyselejších jablek, 100 g upečených kuřecích prsíček, sůl,
10 g oleje, citrónová šťáva.
Postup přípravy:
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, jablka omyjeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a pak na nudličky - stejně jako upečené kuřecí maso. Všechny upravené suroviny smícháme, přidáme sójové klíčky, osolíme, zakapeme olejem a citrónovou šťávou. Znovu dobře promícháme a necháme v chladu uležet.
Kdyby se Vám chtělo něco o zdraví a čarování- Moje...Esoterická čajovna....http://miamia.webgarden.cz
Kdyby jste se chtěli zasmát a pobrečet si-.....Povídání z chaloupky....http://taktak38.webgarden.cz
Jen to zkusím
16. Června 2011 - 15:56 — medvedkaDieta pro diabetiky
Dieta pro diabetiky je podobná dietě ochraňující před nemocemi srdce, je třeba mít na vědomí, že správným dodržováním diabetické diety je možné předejít mnoha komplikacím, s nimiž toto onemocnění úzce souvisí.
Doporučené potraviny:
Pravidelná strava
Neméně důležité je dbát na pravidelnost stravy, diabetik by měl jíst méně, ale často, optimální rozestup mezi jídly je 2 až 3 hodiny, čemuž odpovídá 5 až 6 porcí denně.
----------------------------------------------------------------------------
ak udržet cukrovku pod kontrolou stravou
Tento nový a účinný přístup k cukrovce je pozoruhodně jednoduchý. Následují tři jednoduché kroky, jak můžete dostat svůj krevní cukr pod kontrolu s pomocí stravy.
1. Vystavte svůj jídelníček na ovoci, zelenině, luštěninách a celozrnných obilovinách. Vybírejte si takové potraviny, které obsahují hodně komplexních uhlohydrátů, jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina a luštěniny. Tyto potraviny také sníží vaši hladinu krevního cukru a vaši potřebu léků. Mnohé rostlinné potraviny obsahují rozpustnou vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukru do krevního řečiště. Vzhledem k tomu, že při rafinování se často odstraňuje vláknina a přidává cukr nebo olej, čím blíže budou konzumované potraviny přirozenému stavu, tím lépe.
2. Vyhýbejte se těm potravinám, které způsobují potíže, tj. všem druhům masa, mléčným výrobkům a vejcím. Nejlepší dieta neobsahuje maso ani žádné jiné produkty živočišného původu. Tyto potraviny totiž zvyšují inzulínovou resistenci, riziko srdečních problémů a přispívají ke zvyšování váhy, protože obvykle obsahují velká množství tuku, cholesterolu a kalorií. Lepší je získávat bílkoviny z rostlinných zdrojů, jako jsou fazole, zelenina, tofu, celá zrna, ořechy a semena. Mnohé z těchto potravin obsahují současně značná množství zdravých komplexních uhlohydrátů a vlákniny.
3. Udržujte množství tuků na minimu. Strava, která obsahuje hodně tuku, může narušit vaši citlivost na inzulín. Jinými slovy - inzulín bude mít potíže, aby vykonal svůj úkol. To zvláště platí u nasycených tuků (druh tuku, který se nalézá v mase, vejcích a mléčných výrobcích) v protikladu k mononenasyceným tukům (které se nacházejí v olivovém či řepkovém oleji). Rostlinné potraviny obvykle obsahují v porovnání s živočišnými potravinami mnohem menší množství tuku (zvláště to platí pro nasycený tuk); z tohoto důvodu jsou fazole, zelenina a celozrnné obiloviny vhodné nejenom pro svůj obsah komplexních uhlohydrátů, ale i pro nízký obsah tuku. Dokonce i ořechy a semena (která obsahují dost tuku) obsahují více nenasycených tuků a jsou tak mnohem vhodnější než živočišné produkty, jako je máslo, slanina, kysaná smetana atd. (které obsahují hodně nasycených tuků). I tak to s nimi nepřehánějte. Platí, že je dobré omezit množství veškerých potravin obsahujících tuky.
Zkusila jsem- našla jsem- b¨kéž by to pomohlo se alespoň zorientovat
Kdyby se Vám chtělo něco o zdraví a čarování- Moje...Esoterická čajovna....http://miamia.webgarden.cz
Kdyby jste se chtěli zasmát a pobrečet si-.....Povídání z chaloupky....http://taktak38.webgarden.cz
Ostré koření
16. Června 2011 - 15:06 — Jar-k.Celý život jsem miloval i stále miluju ostrá jídla.Opravdu to pomáhá při trávení a tak můžu všem doporučit,pokud tu pálivost snesou.Ona ta pálivost má dokonce několik stupňů a tak jen ti nejotrlejší vydrží tu nejsilnější.Mám teď bohužel problém,kdy si nemůžu dovolit ostré koření používat.Před půl rokem mi zjistili cukrovku 2.stupně a tak by se to asi nešlo dobře spolu dohromady.Já vlastně pořádně nevím,co vůbec jíst můžu.Vím jenom to,co nemůžu.Horší je,že pořád hubnu a neumím to zastavit.nemáte někdo větší zkušenosti s tímhle problémem?
Přeji krásný den .Jarda.
chilli papričky
16. Června 2011 - 8:45 — melodyTento článek sem vložila redakce Ss, tak snad ví, co dělá. Reklama to asi nebude.
***********************************
ˇ♥ SRDEČNĚ ZDRAVÍM! ♫
Já je jím více než 15 let
16. Června 2011 - 7:57 — babčahančaAhoj.Nejsem zřejmě slon a miluji pálivé papričky, které si pěstujeme na zahrádce více než deset let.Chtějí hodně sluníčka - mám je z Řecka - tam si kuchař vyběhne před dveře a utrhne si čerstvou.Letos mě zmrzly mršky, ale už obrazily a mám 8 keříčků. Jsou asi 30 cm vysoké a papričky /5cm/ dozrávají až do října- do zámrazu, pak je dám domů a dopěstuji za oknem.I ty fialové krásně zčervenají.Jsou skvělé do rajčatových jídel a polévek z fazolí , do zelnice...bramborových placiček ...Dám do jídla / 4 porce/ - půl až jednu papričku,často bez semínek, neb ty jsou nejpálivější a přidávám je do nakládaných okurek...Z celé rodiny je nejí jen jeden strýc- má hemeroidy a pálí ho pak pr..
...Ještě máme z loňské sklizně - fakt stačí do jídla málo..
babčahanča
Papričky, reklama a já
15. Června 2011 - 23:45 — FrantiškaTak nalézt čilipapričky ve "Světě seniorů" je pro mne překvapení. Nejprve musím sdělit, že toto koření je pro mne příliš pálivé a moje starší zažívací ústrojí už pálivé papričky nesnáší. Za druhé nevím, zda zdejší nabídka papriček je reklamou, není reklamou, nebo je placenou reklamou ? Za třetí nedávno byl v TV pořad o tom, jak někde v Africe kouř z pálených papriček a snad i nějaké další preparáty z nich, používají místní zemědělci k zapuzení slonů ze svých polí. Sloni prý čili papričky nemohou ani cítit, a proto nevstoupí a neškodí na poli, které je papričkami podél hranic chráněno. Víte o tom někdo také nějaké další podrobnosti ?
papričky
6. Června 2011 - 21:23 — melodyNěcomálo jsem o chilli papričkách věděla. Dosud jsem je nepěstovala, ale po přečtení vašeho článku mám sto chutí si je pořídit. Díky za podrobný popis a návod.
***********************************
ˇ♥ SRDEČNĚ ZDRAVÍM! ♫